NIX18

Sinds 1 januari 2014 is de leeftijdsgrens voor het consumeren van alcohol verhoogd van 16 naar 18 jaar. Sindsdien is NIX18 de norm. Samen met ouders, sportclubs, horeca, scholen en alle lokale en landelijke partners willen wij voorkomen dat jongeren onder de 18 alcohol drinken. Het vroegtijdige starten met alcoholconsumptie wordt serieus genomen, en gemeenten proberen, onder andere met de inzet van escaperooms, in gesprek te komen met de doelgroep en ouders/verzorgers.

“Eentje kan toch geen kwaad..."

“Één drankje kan toch geen kwaad,” hoor je wel eens zeggen. Soms voelt het bijna alsof je er niet bij hoort als je niet meedrinkt. Het is ook best moeilijk om opgroeiende jongeren te vertellen dat ze geen bier, wijn of sterke drank mogen drinken. De escaperoom moedigt aan om met elkaar te praten over hoe eenieder denkt over alcohol en wat zij erover weten, evenals ieders ervaringen ermee.

Met verschillende opdrachten wordt spelenderwijs duidelijk waarom alcohol op jonge leeftijd slecht is en dat je het ook leuk kunt hebben zonder alcohol. Wij nodigen ouders, leraren, vrijwilligers, sporters en feestvierders van harte uit in de escaperoom om het zelf te beleven!

Jongeren zijn extra kwetsbaar voor alcohol. Niet alleen lopen ze sneller een alcoholvergiftiging op, ook zijn hun hersenen nog volop in ontwikkeling. Alcohol drinken kan leiden tot blijvende schade aan de hersenen, geeft meer kans op agressie, geweld en verslaving. Bovendien zijn meisjes met drank op vaker het slachtoffer van onveilige of ongewenste seks.

Het is zeker tot 18 jaar beter om geen alcohol te drinken. De escaperoom rijdt door heel West-Nederland en brengt het gesprek op gang. Maar het is minstens net zo belangrijk om er thuis, op school en bij de vereniging over te praten en het goede voorbeeld te geven.

PARTNERS